Vanila

Vanila

Vanila

Vanilla Planifolia

Vanila merupakan sejenis tumbuhan keluarga orkid yang berasal dari Mexico dan kini banyak ditanam di kawasan tropika. Vanila telah ditemui oleh orang Sepanyol yang diketuai oleh Bernal Diaz del Castillo pada 1952. Ia berasal dari keluarga ‘Orchidaceae’. Ia juga dikenali dengan nama Vanili dan Panili.

Pada masa itu, vanila digunakan oleh kaum Asli Mexico (kaum Totanaca) sebagai penyegar minuman coklat. Selain itu, buah vanila hanya digunakan untuk menambah kesedapan tembakau. Pokok vanila tumbuh segar dan berbunga apabila ditanam di Eropah pada 1721 tetapi tidak berbuah kerana gagal dalam pendebungaan. Biasanya pendebungaannya dibantu oleh lebah Melipone yang tidak sesuai dengan cuaca Eropah.

Pada tahun 1836, Charles Morren dari Belgium berjaya menemui kaedah pendebungaan tanaman ini dengan menggunakan tangan yang kemudiannya kaedah itu dipertingkatkan oleh Edmond Albius pada 1841.

Tanaman vanila bertapak di Indonesia pada 1819 apabila dibawa masuk oleh Merchal dan kemudiannya meluas ke sebahagian Indonesia apabila Yasman berjaya menghasilkan kaedah pendebungaan pada 1850. Vanila mula ditanam di Pulau Jawa kemudian ke Bali, Acheh dan Sumatera Barat. Vanila dari Pulau Jawa terkenal kerana kualitinya yang mengandungi vanilin yang tinggi dan dikenali sebagai Java Vanilla Bean.

Di Malaysia, sudah ada pokok vanilla yang ditanam secara komersial di Terengganu dan Pahang.

You may also enjoy reading...

Info on Plants

Kaduk

Kaduk Nama Botani: Piper Sarmentosum Juga dikenali sebagai Wild Betel. Kaduk ialah sejenis tanaman yang

Read More >
Info on Plants

Hydrangea / Siti Zubaidah

Hydrangea common names hydrangea or hortensia, is a genus of 70–75 species of flowering plants native to Asia and the Americas. By far the

Read More >
Info on Plants

Umbrella Plant

Umbrella Plant The Umbrella Plant (Schefflera or Heptapleurum) is another houseplant that goes by many names including the Dwarf Umbrella

Read More >