Lidah Jin (Snake Plant)

Lidah Jin (Snake Plant)

Lidah Jin

Snake Plant – Sansevieria

Pokok lidah jin atau sansevieria dalam Bahasa Inggeris merupakan sejenis tumbuhan yang mempunyai lebih daripada 70 spesies tumbuhan berbunga dalam keluarga Ruscaceae yang semula jadi kepada negara tropika zaman dahulu.

Tumbuhan ini mempunyai pohon yang kecil berair dengan kehijau-hijauan daun yang tumbuh dari 20 cm hingga 3m tinggi, kebanyakannya membentuk kelompok yang dalam daripada rizom atau stolon yang disebarkan. Bunganya berwarna kelabu berputih-putihan, dihasilkan pada rasem yang ringkas atau bercabang 40-90 cm panjang. Buahnya merupakan beri yang berwarna merah atau jingga.

Jenis ini dinamakan berasaskan nama tuan putera San Severo, Raimondo di Sangro (1710-1771) di Italy. Ejaan ‘Sansveria’ dan ‘Sansviera’ biasanya dilihat juga, kekeliruan itu berasal daripada ejaan yang menyelang-nyelikan nama tempat Italy.

Tanaman yang berasal dari Afrika ini memang banyak di gunakan oleh masyarakat Indonesia. Selain sebagai tanaman obat, kecantikan, maupun menggunakan manfaatnya sebagai pelengkap atau penambah nilai pandang bagi yang melihatnya.

Sebenarnya kandungan dari tanaman ini adalah pada setiap helai mengandung pregnane glycoside yang mampu membantu menguraikan senyawa beracun menjadi senyawa organic yang mudah di uraikan. Selain itu juga terdapat senyawa organik yang baik untuk manusia, seperti gula dan asam amino.

You may also enjoy reading...

Info on Plants

Sirih

Sirih Piper Betle Nama lain yang digunapakai ialah: Betel leaves, Betel vine, piper betel, sirih dan herba

Read More >
Info on Plants

Belalai Gajah

Belalai Gajah Clinacanthus Nutans Juga dikenali sebagai Sabah Snake Grass. Belalai gajah atau nama saintifiknya

Read More >