Kaduk

Kaduk

Kaduk

Nama Botani: Piper Sarmentosum

Juga dikenali sebagai Wild Betel.

Kaduk ialah sejenis tanaman yang banyak digunakan sebagai perisa dalam masakan melayu seperti masak lemak terutamanya masak lemak udang dan ketam. Kaduk sedap dijadikan ulam jika direbus dan dicicah dengan sambal belacan. Ia mudah ditanam dan hidup subur terutamanya di kawasan-kawasan yang lembap dan hidup liar. Daun kaduk lembut berbentuk bujur bulat, nipis, berwarna hijau tua, berkilat dan berselang-seli manakala bunganya banyak, padat, sangat kecil dan tersusun rapat.

Ia adalah tumbuhan jenis memanjat yang sesuai hidup dikawasan beriklim panas seperti tropika. Kaduk hidup meliar terutama di kawasan teduh, lembap atau di bawah sudur pokok lain manakala penanamannya menggunakan kaedah keratan batang.

Piper sarmentosum merupakan sejenis tumbuhan dalam famili Piperaceae yang digunakan dalam pelbagai masakan di Asia Tenggara. Daunnya agak sama dan sedikit keliru berbanding dengan daun sirih, tetapi tidak mempunyai rasa daun sirih dan umumnya bersaiz lebih kecil.

Ia adalah Sejenis herba yang menjalar dan boleh mencapai sehingga 10 m panjang. Tumbuhan ini mempunyai rasa yang kurang pedas. Daunnya ringkas, berselang dan berbentuk seperti hati (7-14 cm 6-13 cm). Permukaan daun muda seperti berlilin. Bunganya kecil dan berwarna putih. Buahnya kecil , hitam , kering, dan bahagian hujungnya agak bulat.

Daun kaduk diguna dalam ubat-ubatan tradisional di Asia. Analisa kimia menunjukkan daun kaduk mengandungi anti-oksida naringenin. Amides dari buah pokok kaduk didapati mempunyai aktiviti anti-tuberculosis dan anti-plasmodial.

Pokok ini berasal dari kawasan Asia Tenggara, Timur Laut India, Selatan China, Kepulauan Andaman, India, Laos, Kemboja, Vietnam, Malaysia, Filipina dan Indonesia.

Daun kaduk digunakan dalam ubat-ubatan tradisional di Asia . Analisis kimia menunjukkan bahawa daunnya mengandungi naringenin antioksidan. Amides dari buahnya telah terbukti mempunyai anti- batuk kering dan aktiviti anti-plasmodial . Tumbuhan ini juga berfungsi untuk membantu penghadaman dan merawat demam. Ia juga berfungsi sebagai pembuang kahak (ekspektoran), buahnya membantu membantu dalam menghalang lendir dan bahan lain dalam saluran pernafasan. Akarnya mempunyai pelbagai kegunaan iaitu untuk rawatan sakit gigi, batuk, asma dan radang selaput dada serta kulat pada kaki.

Air yang direbus dengan akar pokok kaduk dapat melawaskan kencing. Daunnya pula mujarab untuk merawat demam malaria dengan cara meminum air rebusannya. Air rebusan itu juga berkhasiat bagi melegakan batuk-batuk, selesema, sakit pinggang, sakit gigi dan sengal-sengal tulang. Daunnya yang ditumbuk pula boleh dijadikan ubat panau.

Di Thailand dan Malaysia, daun ini dikenali sebagai pembalut ‘miang-kham’, sejenis ulaman salad Thai.

You may also enjoy reading...

Info on Plants

Garden Croton

Codiaeum variegatum (fire croton, garden croton, or variegated croton; syn. Croton variegatum L.) is a species of plant in the

Read More >
Info on Plants

Bayam Brazil

Bayam Brazil Sissoo spinach, also known as Brazilian spinach, Bayam Brazil, Sambu and Samba lettuce

Read More >
Info on Plants

Pandan

Pandan Pandanus amaryllifolius Juga dikenali sebagai Fragrant Screwpine Daun pandan sangat popular dalam masakan orang

Read More >