Mahkota Dewa

Mahkota Dewa

Mahkota Dewa 

Phaleria Macrocarpa

Herba Mahkota Dewa juga dikenali sebagai Simalakama atau God’s Crown dan dari famili Thymelaeaceae dan ia mengandungi pelbagai khasiat  untuk orang dewasa mahupun kanak-kanak. Khasiatnya berbeza mengikut bahagian seperti  daun, biji, buah, batang/ranting dan akar.

Antaranya seperti berikut:

Mengurangi kandungan kolesterol dalam badan serta mengurangi penambahan lemak di dinding pembuluh darah dan sebagai penyingkiran racun @ toksin daripada sesuatu bahan di dalam tubuh seterusnya dapat meneutralkan racun di dalam badan. I juga berfungsi  sebagai bahan anti-bakteria dan anti-virus. Ia mampu untuk meningkatkan sistem ketahanan badan dan daya hidup dan meningkatkan daya tahan kepada penderita diabetes dan darah tinggi. Ia juga dikatakan mampu mengurangkan kadar gula dalam darah dan pengumpulan darah. Ia juga dapat membantu mengurangkan kadar angin dalam badan. Ia juga boleh dijadikan sebagai bahan untuk anti-virus, anti-bakteria, anti-oksidan, anti- alergi dan anti-radang. Ia juga membantu melancarkan peredaran darah di dalam badan dan mengelakkan berlakunya penyumbatan pada pembuluh darah. Juga membantu mengurangkan kesakitan taktakala berlaku pedarahan dan pembengkakan di tubuh badan serta mengurangkan kesan daripada penyakit jantung koroner. Mengubati dan mengurangkan penyakit kanser seperti kanser payudara dan kanser rahim. Meningkatkan stamina dan ketahanan badan tehadap influenza dan bertindak sebagai bahan bagi membantu proses penyembuhan penyakit tekanan darah tinggi.

Kami tiada bukti konkrit tentang kesahihan  perubatan herba ini.

You may also enjoy reading...

Info on Plants

Pecah Beling

Pecah Beling Strobilanthes crispus Pecah beling atau nama saintifiknya Strobilanthes crispus atau Saricocalix crispus (Acanthaceae)

Read More >
Info on Plants

Peanut Butter Tree

Bunchosia glandulifera, commonly known as peanut butter fruit, is a species of flowering plant in the acerola family, Malpighiaceae, that is

Read More >
Info on Plants

Callisia Repens

Callisia repens is a succulent creeping plant from the family Commelinaceae. Synonyms: Tradescantia callisia, Spironema robbinsii, Hapalanthus repens Common names: Basket Plants,

Read More >